Sussu -takki kauluksella - Kuvallinen ompeluohje


Kuvalliset ompeluohjeet by Eveliina Ommelkuplalta, 12.2.2024
Ommellaan! Kuvallinen ompeluohje naisten verkkatakkiin.
Kaavana Sussu -ompelukaava, jonka löydät verkkokaupasta klikkaamalla tästä.

Hei nyt on aika päivittää uuteen verkkokauppaan myös kuvalliset ompeluohjeet verkkarikaavoihin.
Paras aika tälle on tietysti nyt, kun aurinkoa alkaa vähitellen näkyä enemmän ja verkkarikankaiden tämän kevään ennakkomyynti verkkokaupassa on saatu käyntiin. Verkkarikankaasta usein minulta kysytäänkin, millaista sitä on oikein ommella. Ja minä vastaan, että hyvin samantyyppistä kuin joustocollege. Yleensä säätöjä koneeseen ei tarvitse muuttaa verratuna esimerkiksi juurikin joustocollegeen. Neulaksi sama tuttu Schmetz 80, jersey, jota suosittelen melkeinpä kaikille joustaville materiaaleille. Ompelua varten tarvitset ompelukoneen, jossa on joustava ommel (löytyy usein kotikoneesta) tai saumurin ja ompelukoneen. Verkkarikangas, siis meidän lähituotantona painettu kangas on ihanan pehmeä ja lämmin sisäpuolelta. Ulkopuolelta niin liukas, että siitä on helppo pyyhkäistä vaikkapa hiekkalaatikon hiekat. Verkkari sopii viileisiin kesäpäiviin sekä ihan ympärivuotiseen käyttöön sisävaatteena ja jumppailuun.

Verkkarille löydät meiltä omat ompelukaavat: naisille Sussu ja lapsille Pehmis. Periaatteessa verkkarille sopii mikä tahansa joustocollegelle sopiva kaava, mutta halusimme tehdä omat toimivat kaavat myös verkkarille, jotta ei tarvitse yhtään arpoa, että sopiiko vai ei. Ja hyvä puoli kaavoissa on se, että ne sopivat myös toisinpäin eli näillä verkkarikaavoilla teet vallan mainiot ompelut myös joustocollegesta.

Sussu -kaavassa on erilaisia variaatioita, joista tässä kuvallisessa ohjeessa käydään lävitse ilman taskuja oleva takki, jossa pääntiellä on korkea kaulus. Muita vaihtoehtoja kaavasta löytyy: bomber -kaulus ja huppu. Lisäksi voit tehdä kaavan mukaisesti vetoketjuttomat taskut.

Onko verkkarin ja vetoketjun ompelu vaikeaa? Uskon, että onnistut! Niin vetoketjun kanssa, kuin muissakin ompeluissa, niin rauhassa tekemällä ja seuraamalla ohjeita tulee hyvä. Ja tekemällä oppii, tämä vanha sanonta sopii myös tämän kanssa!

Ompelua varten tarvitset:

-
Sussu -ompelukaavan naisten verkkatakkiin.
- Verkkarikangasta.
- Huolitteluun resoria, suosittelen ribbiresoria, joka on mielestäni vahvuudelta verkkarin kanssa yhteen sopivampi kuin sileä resori.
- Vetoketjun, saa olla pidempi sillä tässä ohjeessa ylimääräinen katkaistaan.
- Prym wonder tape -kaksipuoleinen teippi tai Prym -liimakynä. Jos haluat säästyä harsimiselta, kuten tässä ohjeessa on tehty.
- Ompelukoneen tai ompelukoneen ja saumurin.
- Paininjalan vetoketjulle. 
- Joustaville kankaille sopivan neulan, suosittelen Schmetz 80 jersey.

KAULUS

1. Aseta pystykaulukset oikeat puolet vastakkain. Ompele kaulusten yläreuna yhteen.

ETUKAPPALE

2. Aseta takin etukappale ja sivukappale oikeat puolet vastakkain. Ompele pitkä kaareva reuna.

   HIHAT

3. Aseta hihat etukappaleelle pikeat puolet vastakkain. Kohdista hakkimerkit. Ompele raglansauma.

 

4. Aseta hihat yksikerrallaan takakappaleelle oikeat puolet vastakkain ja ompele raglansauma.

 SIVUSAUMA

5. Aseta etukappaleet ja takakappale oikeat puolet vastakkain. Kohdista kappaleet kainalosta. Ompele sivusauma aloittaen hihansuusta ja päättäen helmaan.

 HIHARESORIT

6. Taita hiharesori leveyssuunnassa kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele sivusauma.
7. Käännä resori kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain.
 
 
 

 8. Aseta resori kädentielle, kohdista saumat ja ompele.

 HELMARESORIT

9. Aseta helmaresori takin helmaan oikeat puolet vastakkain (resori yksinkerroin). Kohdista kappaleen takasauma. Ompele resori kiinni helmaan.

 KAULUS

10. Aseta pystykaulus pääntielle oikeat puolet vastakkain (kaulus yksinkerroin). Kohdista kappaleet takasaumasta. Ompele pystykaulus pääntielle.

 ALAVARA

11. Aseta alavara ja pystykauluksen vuori oikeat puolet vastakkain. Ompele alavara kiinni pystykauluksen vuoreen.

 Alavara kiinnitettynä pystykaulukseen näyttää nurinpäin aseteltuna tältä.

12. Aseta alavara ja helmaresori oikeat puolet vastakkain (resori yksinkerroin). Ompele alavara kiinni helmaresoriin.

 HELMARESORI

13. Aseta helmaresorin reuna päällekkäin helmaresorin ja takin sauman kanssa nurjat puolet vastakkain. Kohdista kappaleet takasaumasta.14.  Aloita huolittelu saumurilla oikean hihan alavaran yläreunasta. (A)
Jatka ompelua helmassa niin, että siirryt alavaran kaarteen avulla (B) ompelemaan helmaresorin kiinni helmaresorin ja takin saumaan. (C)
Jatka ompelua kunnes olet vasemman alavaran yläreunassa.
Jos et huolittele alavaraa saumurilla, kiinnitä kuitenkin helmaresori.

VETOKETJU

15. Aseta vetoketju takin keskietureunaan oikeat puolet vastakkain. Kohdista vetoketjun alareuna helmaresorin alareunaan.
Vetoketjun yläreuna saa olla liian pitkä, se taitetaan ja leikataan alavaran sisään.16. Harsi vetoketju paikalleen tai kiinnitä kangasteipillä tai -liimalla. (Kuvassa Prym wonder tape).
 Ompele vetoketju ompelukoneella ja käytä vetoketjupaininjalkaa. Ompele vetoketjun puoli ylöspäin.17.  Aseta vetoketju alavaran etureunaan oikeat puolet vastakkain. Huomaa, että vetoketjun yläreuna kääntyy alavaran sisään (kuvassa siis ulkopuollelle). Harsi, liimaa tai käytä kangsteippiä ja ompele vetoketju kiinni.
 Jätä alavaran sisään vetoketjua noin 2cm ja leikkaa ylimääräinen pois. (ei kangassaksilla ettei sakset tylsy.)

   

18. Ompele vetoketjun toinen puoli samoin.KAULUS

19. Aseta alavaran etureuna raglansaumaan nurjat puolet vastakkain. (A)
Aseta pystykauluksen vuoren reuna pääntiensaumaan. (B)
Kohdista kappaleet takasaumasta. Ompele alavaran yläreuna ja pystykaulus saumoihin.
 

   

20. Halutessasi päällitikkaa ompelukoneen suoralla ompeleella vetoketjun reuna ja halutessasi kauluksen etureuna.

 
 

Valmista tuli! Mitä olet mieltä? Oliko helppo ommella? Jäikö jokin vaihe vielä mietityttämään?

Jos taas vasta tutustuit ompeluohjeeseen, niin lähde rohkeasti ompelemaan. Valmis vaate valmistuu ja moni kohta aukeaa paremmin kun itse tekee samassa tahdissa.

Kankaana kuvan verkkarissa on muuten Belle, silver pink -raportti kangas. Asettelemalla kaavan kappaleet arkille suunnitellusti, saat esimerkiksi kuvan mukaisen asettelun. Kangas on Wilhelmiina Saarimaan Ommelkuplalle suunnittelema.

Jaa oma Sussu -takkisi somessa #ommelkuplasussu #sussukaava, niin me sekä monet muut löytävät ihanat ompelusi!

Ommellaan taas,
Eveliina Ommelkuplalta